Wednesday, April 25, 2007

Σκληρή μου τηλεόραση.....



Προχθές το μεσημέρι, κάνοντας zapping, κοντοστάθηκα για λίγο στο Star Channel και την εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη. Είχε αφιέρωμα στη Βίκυ Μιχαλονάκου, την πάλαι ποτέ Ερωτοδίκη του New Channel. Η γοητευτική και ακρως εντυπωσιακή - όπως πάντα - Βίκυ Μιχαλονάκου, με λάγνο ύφος (έκδηλα ναρκισσιστικό... ) και με στόμφο που χαρακτηρίζει τον καθ' όλα γεμάτο λεκτικούς ελιγμούς λόγο της, έκανε κριτική στα τηλεοπτικά πρόσωπα που κυριαρχούν σήμερα στις οθόνες μας. Κριτική άκρως καυστική και αμείλικτη για όλους και για όλα! Ωστόσο ως απλός τηλεθεατής ένιωσα πως μια έκδηλη πικρία ξεπρόβαλε μέσα απο όλες σχεδόν τις δηλώσεις της γνωστής δημοσιογράφου... "Με έδιωξαν απο την Ελληνική τηλεόραση εξαιτίας του Ερωτοδικείου! "δήλωσε κάποια στιγμή κατηφής.
"Γεννημένη στον Πειραιά, απόφοιτος της Ραλλείου Προτύπου Σχολής, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία της Τέχνης, Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία, Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία και Μάρκετιγκ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημοσιολογία, Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις. Από το 1977 εργάζεται ως δημοσιογράφος στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο. Στις εφημερίδες Αθηναϊκή, Τα Νέα, Νέα του Λονδίνου (ανταποκρίτρια), Αυριανή, Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Απογευματινή· στα περιοδικά Γράμματα και Τέχνες, Θησαυρός, Διπλωματική και Πολιτική Επιθεώρηση, Αθηνόραμα, Μικρή Οθόνη, Εικόνες, ΑΛΑΡΜ· στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ 2, του ΑΝΤΕΝΝΑ και στη Ραδιοφωνική Υπηρεσία Κυπρίων Αγγλίας (ανταποκρίτρια)· στην τηλεόραση της ΕΤ 1, του New Channel και του Extra. Διετέλεσε διευθύντρια Γραφείου Τύπου του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας (1981-1990). Για το δημοσιογραφικό της έργο, όπως και για το λογοτεχνικό, το οποίο ανέπτυξε παράλληλα, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις", γράφει στη σύντομη βιογραφία της ο εκδότης της.
Διαβάζοντας τη σύντομη, αλλά καθ' όλα εντυπωσιακή βιογραφία σκέφτηκα πως δικαίως η κυρία Μιχαλονάκου ξάφνιασε το πανελλήνιο με το άλλο της πρόσωπο. Τί την οδήγησε άραγε σε αυτή τη μεταμόρφωση; Η ίδια όμως είχε υποστηρίξει στο παρελθόν περιπαθώς τον ρόλο τόσο της ίδιας, όσο και του Ερωτοδικείου της στην τηλεόραση. «Το "Ερωτοδικείο" είναι μια απευθείας σύνδεση με το κεντρικό παράθυρο των αισθήσεων και των παραισθήσεων, όπου ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις γίνονται αντικείμενο διαδικασίας και διερεύνησης. Ο καθένας έχει την αξία του, την ψωνάρα του, την ταλεντάρα του, μπορεί να έρθει να την καταθέσει. Πάντως δεν είναι trash TV. Αν το "Ερωτοδικείο" είναι trash, τότε τα τηλεοπτικά παράθυρα και οι ειδήσεις τι είναι;»
Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει πριν απο περίπου δέκα χρόνια, όταν το φαινόμενο trash TV έκανε δυναμικά την εμφανισή του μέσα από ένα κανάλι που γεννήθηκε στην εποχή της επέλασης της πολλά υποσχώμενης Ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά πέθανε αδόξως. Μαζί με αυτό απούσα απο τον τηλεοπτικό χάρτη είναι πλέον και η Βίκυ Μιχαλονάκου. Φταίει το Ερωτοδικείο; Ίσως...κυρία Μιχαλονάκου, πώς επιτρέψατε στον εαυτό σας, ύστερα απο όλη την αξιόλογη (υποθέτω) πορεία σας στο χώρο της δημοσιογραφίας, να μην προσέξετε τα βήματα σας; Μήπως τελικά επιτρέψατε να γίνετε θύμα των κοσμογονικών εξελίξεων στον χώρο των ΜΜΕ; Μήπως ήταν ένας «ρόλος» για σας να επιβιώσετε μέσα σ' αυτό το περιβάλλον πληρώνοντας κάθε τίμημα;
Απο την άλλη όμως, μήπως είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε οτι η Βίκυ Μιχαλονάκου δεν έχει καμία θέση στην Ελληνική τηλεόραση; Ίσως, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το ανάθεμα για την κατάντια της τηλεόρασης στη Βίκυ Μιχαλονάκου. Μπορεί να ήταν η πρώτη διδάξασα του είδους, αλλά στην πορεία πολλοί (ή μάλλον πολλές) ήταν οι ακόλουθοι! Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα τηλεοπτικά πρόσωπα θα έρχονται και θα παρέρχονται για πάντα. Ωστόσο στον αστερισμό της ψηφιακής τηλεόρασης για όλους έχει ο θεός! Θεωρητικά τουλάχιστον.... Μην το βάζετε κάτω....

No comments: